såg

Fina medmänniskor. Fina, fina medmänniskor.

Det är allvar nu. Ja, nu. Inte sen. Nu.

Nästa helg är det val. Ett val som redan pågår. Och många människor är rädda. Oerhört rädda. Jag förstår dem. Så många människor är rädda för sitt eget liv, för sina barns liv, för sina föräldrars liv, för sina nära och käras liv. Med all rätt. Det är hjärtskärande att se och höra all rasism som fullständigt exploderat inför detta val, och som skapar djupa sår i dem som utsätts för rasismen. Sår som kanske aldrig kommer att läka.

Ja, det är hjärtskärande hur det ena partiet efter det andra öppnar famnen för rasismen. Ja, utan att kalla det för rasism förståss, men det gör det inte mindre allvarligt. Snarare tvärtom. Och det är om möjligt ännu mer hjärtskärande att hälften av de som röstar i vårt land är redo att ge sin röst till dessa partier. Ja, det är hjärtskärande. Fullständigt hjärtskärande. Och ett tecken på hur normaliserad rasismen har blivit i vårt land.

Vi behöver påminna oss om att det inte kommer att sluta med rasismen. Historien har visat oss, och land efter land efter land i nutid har visat oss, vad som följer med på köpet. Förtryck av hbtqi-personer, förtryck av kvinnor, förtryck av naturen, förtyck av meningsmotståndare, förtryck av demokratin osv osv osv. Det leder ner i ett bottensvart hål, och ingen annan stans. Det har vi sett. Gång på gång på gång.

Vi kan inte säga att vi inte såg. För det finns mitt framför våra ögon.

Vi kan inte säga att vi inte hörde. För det hörs överallt.

Vi kan inte säga att vi inte visste. För vi vet.

Ja, vi kan låtsas att vi inte ser, inte hör, inte vet. Men det gör det inte mindre allvarligt. Inte det minsta. Snarare tvärtom.

Så fina, fina, fina medmänniskor. Kan vi inte vara just medmänniskor i detta val. Kan vi inte sluta sparka på dem som redan ligger. Kan vi inte rösta för deras skull istället. En röst som i slutändan är för oss alla.

Vi vet vilka partier som omfamnar rasismen. Låt oss säga stopp, det räcker nu, NU, till dem.

Och låt oss ge våra röster till de partier som ännu står upp mot rasismen. De är inte många, men de finns. Och de behöver våra röster. Varenda en. Och vi behöver dem.

Så fina, fina, fina, fina medmänniskor. Låt detta val vara det val då vi i framtiden säger att det var då det vände. Att det var då vi äntligen valde medmänskligheten. För oss alla. Alla.

(Från 2022-09-03)