Imorgon är det vintersolstånd, och ett år sedan de livsomvälvande orden kom till mig. Lägg ner ditt svärd.

Nu när årsdagen närmar sig har jag funderat mycket över dessa ord. Hur de förändrat så mycket för mig.

Ja, det har varit en utmaning. Att lägga ner mitt svärd, i en värld där fler och fler fäktas. Samlar ihop arméer. Går ut i krig. Med vapen, eller ord. Ibland har det känts som jag stått mitt på ett slagfält med svärden vinande omkring mig, och där båda sidor vrålat att jag ska slåss på deras sida. Ja, ibland har det varit en utmaning att låta svärdet ligga kvar på marken då, men jag är tacksam att jag ändå lagt ner det gång på gång på gång.

Och längs vägen har jag fått så många insikter.

En insikt är att det är själva striden som är problemet. Allt krigande. På alla plan. Hur vi vänder oss mot ”dom” och går ut i strid. Hur vi gjort det i århundraden. Årtusenden. Om och om igen. Och det enda det leder till är mer strid, mer strid, mer strid. Ja, det är tid för oss att hitta en ny väg. Lägga ner våra svärd. Lämna svärdets era bakom oss.

En annan insikt är hur mycket djupare och bredare perspektiv jag får när svärdet ligger på marken. När jag inte slåss på någon sida kan jag se den större bilden. Helheten. Se djupare sanningar. Sanningar vi inte ser när vi står och svingar svärden bredvid de som delar samma åsikter som oss.

En ytterligare insikt är hur helande det är att lägga ner svärdet. Att våga se vad det är som triggar mig i möten med andra, och då blicka inåt istället för att ta upp svärdet. Se var jag inte står i kärlek. Se vad jag behöver läka. Se vad jag behöver förändra. Under detta år har jag släppt taget om så mycket som jag inte längre kände var förankrat i kärleken, och det har varit så helande. På alla plan. Mitt hjärta är så mycket mjukare än förr.

Ja, jag är tacksam för att jag antog denna utmaning. Denna utmaning som fått mig att på djupet se att kärlekens väg är vägen framåt. Och för att kunna vandra kärlekens väg behöver vi lägga ner våra svärd. Våga möta varandra på djupet. Hjärta till hjärta till hjärta. Lämna svärdets era bakom oss, och välkomna kärlekens era.

Kanske kallar denna väg på dig också. Ta då gärna med dessa ord inför de nya året.

***
Lägg ner ditt svärd.

***

Och se hur du transformeras, och världen med dig.

(Från 2021-12-20)