brant
Mänskligheten har fört vår vackra jord till ruinens brant. Den nya tidens barn är här för att föra livet på jorden i en ny riktning. De är här för att skapa en mer hållbar framtid för oss alla.

Nu reser de sig. Över hela vår jord. Med lilla men ack så modiga Greta Thunberg i spetsen. Kanske säger det något om vår tid när en av våra största hjältar är en blyg tonårstjej med flätor. En tjej som har flera diagnoser, precis som många av den nya tidens barn.

Ja, den nya tidens barn passar inte in i vårt fyrkantiga samhälle, så vad ska vi göra? Stämpla dem förståss, för det är ju så vi människor gör… Sen försöker vi få dem att passa in i våra ramar. Det går inte alls. Många av dem mår dåligt på olika sätt. Klarar inte av att gå i skolan. Slutar äta. Slutar prata. Tappar livslusten. Blir deprimerade. Blir utåtagerande. Försvinner in i sitt inre. Hamnar utanför.

Greta var en av alla dessa barn som mådde dåligt. Men hon reste sig. Ur askan. Hittade sitt livssyfte. Påbörjade sin skolstrejk för klimatet. Håller fantastiska tal. Inspirerar hundratusentals människor till att skapa en mer hållbar framtid. Hon har skapat en folkrörelse utan dess like runt vår jord.

Hur kunde hon göra denna resa? Det finns säkerligen många skäl. Några är hennes ofantliga mod och fantastiska förmåga att hålla raka och berörande tal. Men hon har även något som många av dessa barn saknar omkring sig – förstående vuxna. Föräldrar som möter henne där hon är, och stöttar henne på alla plan. En rektor som är stolt över henne, istället för att förfasa sig över hennes skolstrejk. Vuxna som så väl behövs, med tanke på allt hat som hon tyvärr möter.

På senare tid har det mer och mer kommit till mig hur viktigt det är att vi stöttar dessa barn. De behöver oss. De kan inte göra denna resa själva. De är så vana vid att bli missförstådda och nertryckta, och de behöver vuxna människor som ser dem på djupet. Som vet varför de är som de är. Som hjälper dem längs vägen.

De flesta av oss har någon av dessa barn omkring oss. Barn, barnbarn, syskonbarn, kusinbarn, vänners barn, grannar, elever, patienter… Se dem. Lyssna till dem. Möt dem där de är. Var en vuxen som de kan luta sig mot när vindarna blåser kalla.

Den nya tidens barn är här för att förändra världen. Låt oss hjälpa dem längs vägen.

Tillsammans kan vi förändra livet här på jorden. Tillsammans kan vi förändra allt.

(Från 2019-03-14)