bortom patriarkatet

Kärlekens väg. Att sjunka djupt, djupt, djupt in i hjärtat och kärleken. Inte att blunda för det svåra – nej, tvärtom – att våga möta det mörka, det tunga, det sorgliga. Öga till öga. Hjärta till hjärta. Men ändå hitta hem till kärleken igen. Om och om igen. Om och om igen. Om och om igen. Och leva därifrån. Steg efter steg efter steg.

Kärlekens väg, det är den väg som min nya bok handlar om. Eller som Maria Magdalena säger, en bok om hur vi skapar en verklighet långt bortom patriarkatet.

För några dagar sedan fick jag höra om en oerhört tragisk händelse. En tragisk händelse som fick mig att falla rakt ner i ett nattsvart hål. Där har jag virvlat runt. Varv efter varv efter varv. Sett patriarkatets allra mörkaste skuggsidor. Sidor jag inte velat se, men som visades i all tydlighet mitt framför mina ögon.

Och det räcker nu. Nu. Jag har så ofta försökt undvika att skriva om patriarkatet. För det är så laddat. Det blir så lätt polariserat. Män mot kvinnor, kvinnor mot män. Men det handlar inte om det. Vi är alla mer eller mindre offer i patriarkatet, och vi är alla mer eller mindre förövare i patriarkatet. Och det räcker nu. Nu.

Det är så lätt att skylla på andra. Att säga att andra kulturer är mer patriarkala. Att säga att vår egen kultur var mer patriarkal förr. Det må så vara i det yttre ibland, men värdegrunden som pyser under ytan är densamma. Föraktet och förtrycket mot det feminina, det mjuka, det kroppsliga, det jordliga, det moderliga, det närande, det känslosamma, det sårbara, det födande, det medkännande, det inkännande, det visa, det förstående, det förlåtande, det omfamnande, det omvårdande, det livgivande, det hållbara, det cirkulära, det kärleksfulla, det annorlunda.

En av er frågade mig en gång om vem som är patriarkatet. Ja, det är lätt att rada upp några människor som står för motsatsen till ovanstående egenskaper. Men… Patriarkatet är även var och en av oss när vi föraktar och förtrycker dessa egenskaper i oss själva och i varandra. Och ärligt talat, det gör de flesta av oss ibland.

Så hur skapar vi en verklighet långt bortom patriarkatet? Genom att omfamna dessa egenskaper i oss själva och i varandra. Ja, att lyfta både oss själva och varandra när vi vågar välja en ny väg. När vi vågar omfamna istället för omkullkasta, förlåta istället för förgöra, gråta istället för gorma. När vi vågar möta vårt eget hjärta, och varandras hjärtan. På djupet. För det är så vi förändrar världen. Från hjärta till hjärta till hjärta.

De senaste dagarna har fått mig att förstå hur oerhört viktig denna bok är. För den visar oss denna väg. Steg för steg för steg. Den håller oss i handen när vi vacklar, när vi svävar iväg, när vi faller. För det gör vi när vi vandrar denna väg, för vi har fått lära oss den motsatta vägen. Men det är dags för oss att välja om. Välja en ny väg. En väg som går långt bortom patriarkatet. Kärlekens väg.

När fullmånen var som allra starkast publicerade jag boken. Förhandsbeställningarna är på väg från tryckeriet nu, och böckerna bör landa i era brevlådor under nästa vecka.

Flyg vackra bok, säger jag nu. Flyg, flyg, flyg. Berör de hjärtan du är här för att beröra. Och förändra världen, från hjärta till hjärta till hjärta. Här och nu. Nu.

Varmt välkommen att beställa boken.

(Från 2021-04-26)