bok i kryptan

Älskade barn. Denna text skrivs i en kyrka. I en flera hundra år gammal kyrka.

Hit har människor kommit i närmare tusen år. Med sin sorg, med sin kärlek, med sin glädje, med sina problem. Hit har människor vallfärdat i århundraden. Kanske känner du historiens vingslag när du läser dessa ord.

På denna plats har människor bett till det gudomliga. De har kallat mig vid alla möjliga namn. Deras tro eller icke-tro har visat sig på otaliga sätt.

Och vet du vad? Jag hör dem alla. Jag ser dem alla. Jag håller dem alla i min hand. De är alla mina barn. Vad de än kallar mig. Vad de än tror på.

Ni är alla mina barn. Jag finns inom er alla.

Det är tid för er att lämna olikheterna bakom er i er tro. Hitta hem till kärnan. Jag som finns där inom er. Jag som förenar er alla. Varenda en av er. In i minsta cell.

Alla religioner bär uttryck av den kultur de kommer från. Alla mästare har vuxit upp i olika kulturer som påverkat dem. Det visar sig så tydligt i religionernas läror, seder och bruk.

Se bortom olikheterna. Se de gemensamma nämnarna. Kärlekens budskap. Fridens budskap. Hoppets budskap.

Men framför allt, känn mig i ditt hjärta. För där finns jag. Jag, som är du. Jag, som är din nästa. Jag, som är er alla.

Vi är alla ett.

***

Texten ovan kommer från min bok Ett brev från gudinnan. Just denna text kom till mig en dag när jag var i kryptan i Lunds domkyrka. Idag, nästan ett år senare, blev jag vägledd till en krypta i en ännu äldre kyrka. Väl där, blev jag vägledd att slå upp en sida i min bok och läsa. Det visade sig vara just denna text. Från en krypta till en annan krypta. Så fint, hoppfullt, passande. Cirkeln sluten.

Jag längtar till den dag när denna bok är välkommen i kyrkor och på så många andra platser. En bok från det gudomliga i himmelen, i jorden, i hjärtat… Bortom religioner. Bortom andliga läror. En bok som leder oss till den plats inom oss där vi alla är ett. Den plats vi alla har djupt inom oss, i hjärtat.

Jag längtar till den dag då gud inte längre är något vi tror på eller inte, utan en inre vetskap. En kärleksfull känsla av enhet med allt och alla. Det är gud för mig.

(Från 2019-10-23)