Solnedgång
Över vår jord rasar just nu en av de värsta epidemierna någonsin. Den sveper med sig alla som inte är immuna. Epidemin stavas r-ä-d-s-l-a. Symptomen är många. Fördomar. Kvinnoförtryck. Egoism. Rasism. Främlingsfientlighet. Skvaller. Hat. Spridning av lögner. Nätmobbning.

Hur blir man smittad av denna epidemi? Genom att gång på gång exponeras för symptomen. Genom att exponeras så många gånger att man till slut tror att symptomen är normaltillståndet. Man börjar tro att symptomen visar sanningen, istället för att se att de är tecken på den underliggande epidemin.

Nu inför valet har epidemin spridit sig lavinartat här i Sverige. Politiker faller pladask en efter en. Journalister ramlar dit på löpande band. Användare av sociala medier är hårt drabbade. Även människor i vår omgivning som vi trodde var immuna åker dit.

Hur kan vi stoppa denna spridning? Vi kan noga välja vad vi läser och vem vi lyssnar till. Vi kan vara uppmärksamma på vad vi själva sprider omkring oss. ”Är detta den verkliga sanningen, eller symptom på epidemin?”, kan vi fråga oss. Vi kan om och om igen välja att inte ge mer bränsle till epidemin.

Men hur blir vi immuna mot denna epidemi? Och hur kan vi bota de som redan är drabbade? Svaret stavas k-ä-r-l-e-k. Kärlek till jorden. Kärlek till livet. Kärlek till vår nästa. Kärlek till oss själva. Vår jord och vårt samhälle är i akut behov av denna medicin NU. Inte imorgon, inte i övermorgon, utan NU. NU, innan epidemin får ödesdigra konsekvenser för oss alla.

Hur kan du välja att leva mer i kärlek? Hur kan du välja att sprida mer kärlek omkring dig? Kanske kan du arbeta ideellt med något meningsfullt? Kanske kan du le åt dem du möter? Kanske kan du räcka ut handen till någon som är ensam och sjuk? Kanske kan du skriva och sprida kärleksfulla och tänkvärda texter? Kanske kan du vara den som bryter tystnaden när någon visar upp symptom? Kanske kan du vara den som avbryter, och istället säger något som sprider kärlek? Kanske kan just du vara den person som hjälper någon drabbad att tillfriskna? Kanske kan just du vara den som föder hoppets gnista i någon annan?

Men kanske viktigast av allt – kanske kan du våga se djupt in i ögonen på dem som kommer i din väg? Se långt in i deras själ. Långt bortom kön, nationalitet, politisk åsikt, religion, sexuell läggning, hudfärg… Våga se bortom allt. Våga se dem på djupet. Och vet du vad som händer då? Då ser du dig själv där. En annan version av dig själv. En människa som innerst inne också vill leva i kärlek och trygghet och frihet. En människa som är som du. Och när vi kan mötas där – då kommer epidemin att lösas upp i tomma intet. Då kan vi skapa det samhälle och det liv vi alla innerst inne längtar efter.

(Skrivit 2018-08-04)