gnista

”Take what resonates and leave the rest.” Ta in det som känns sant i ditt hjärta, och strunta i resten. Så sa en andlig lärare jag blev vägledd till, och dessa ord har följt med mig sedan dess.

Vi har alla olika bakgrund, olika erfarenheter, olika gåvor, olika vägar att vandra… Både här på jorden och i oändligheten. Det som är sant för mig behöver inte vara sant för dig. Det som är sant för dig behöver inte vara sant för mig.

Om vi blint följer någon annans lära kan vi så lätt halka av vår egen väg. Vi börjar vandra lärarens väg istället för den väg vi är här för att vandra. Det är därför det är så viktigt att vi lyssnar inåt. Till vår intuition, vår magkänsla, vårt hjärta, vår själ, vår inre gudinna, vår inre guru… Där vår egen sanning finns.

Det betyder inte att vi ska sluta lyssna till varandra. Tvärtom. Jag älskar att läsa böcker, vara med på kurser och workshops, lyssna till andras visdom… Ibland hör jag något som får ilningar att gå genom min kropp, och då vet jag att det är sant för mig. Lika ofta får jag höra sånt som inte är sant för mig, men det kan vara en precis lika viktig lärdom.

När jag ser tillbaka på mitt liv kan jag se ett tydligt mönster. De lärare som betytt mycket för mig kallar sig inte guru. De säger sig inte vara upplysta. De predikar inte sin sanning som den rätta vägen. De har inte människor som dyrkar dem och följer minsta vink. Tvärtom. De är ”vanliga” människor som delar med sig av den berg- och dalbana som är deras liv. Både det ljusa och det mörka. Framför allt vägleder de mig djupt in i mitt innersta, där jag finner min egen sanning.

Vi är alla här för att hjälpa varandra, inspirera varandra, älska varandra. Innerst inne har vi alla samma gudomliga gnista inom oss. Den gudomliga gnistan som uttrycker sig på ett sätt genom mig, och på ett annat sätt genom dig. Inget sätt är mer rätt eller fel än något annat.

Den gudomliga gnistan i mig ser den gudomliga gnistan i dig. Nu och i evigheten.

(Från 2019-03-04)