moder

Älskade moder jord. Tack för att jag får leva här på din underbart vackra kropp. Med gröna skogar, gnistrande sjöar och kraftfulla berg. Jag kan inte få nog av all din skönhet, all din kärlek, all din härlighet.

Tack för att mina ben sparkades undan. Tack för att våra ben sparkades undan. För vi behövde det. Vi behövde påminnas om vilken oändlig gåva det är att få vandra på din vackra kropp. Att få dricka ditt vatten. Äta dina växter. Andas din luft. Värmas av din eld.

Ibland pratar vi människor om att vi måste rädda dig. Ibland pratar jag också så. Men det känns bara mer och mer fel att säga så. För vem är vi att rädda dig? Det är du som räddar oss. Varenda dag. Räddar oss från oss själva, och från all den förstörelse vi skapar omkring oss.

Nej, vi behöver inte rädda dig. Det klarar du alldeles utmärkt själv. Men vi behöver sluta vandra förstörelsens väg. Nu.

I vår har du visat oss, verkligen visat oss, hur snabbt du återhämtar dig om vi drar oss tillbaka. Hur snabbt luften blir renare, vattnet blir klarare, och djuren återtar den plats vi en gång tog ifrån dem. Du har givit oss en glimt av hur livet kan se ut när vi människor inte längre vandrar här.

Nu är det upp till oss. Vill vi stanna kvar här på din vackra kropp? Ta vara på den oändligt vackra gåva som livet här är? Eller har vi nått slutet av mänsklighetens era? Det är upp till oss. Du kan sparka ut oss precis när som helst.

Men du vill inte det. För du älskar oss. Så istället kallar du på oss. Högre och högre och högre. Nu är det upp till oss att lyssna. Hur högt ska du behöva skrika innan vi verkligen lyssnar? Innan du ger upp?

Älskade moder jord. Jag lyssnar nu. Än djupare än förr. Jag kramar dig varje dag. Pussar dig. Ger kärlek till dig. Tackar dig för dina läkande växter. Tackar dig för ditt helande vatten. Andas in din luft djupt, djupt ner i mina lungor. Fäller tårar av tacksamhet över att få leva här på din vackra kropp.

Tack moder jord. Tack för att du är den moder du är. Moder till oss alla. Vi har alla fötts ur din kropp, och du föder oss till livet. Varenda dag.

Älskade moder jord. Grattis på mors dag. Jag älskar dig till stjärnorna och tillbaka igen. Om och om igen. Här och i evigheten.

(Från 2020-05-31)